Magyar
English

Szolgáltatásaink /GYÖKÉRKEZELÉS - RÉSZELETEK

A gyökérkezelés története, gyakorlati kivitelezése

Az endodoncia napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő szakterülete a fogászaton belül. Egyszerűen fogalmazva a fogak gyökérkezelésének magasszintű tudományos alapokon nyugvó ellátását jelenti. A közhiedelemmel ellentétben az esetek nagy százalékában fájdalommentesen kivitelezhető.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában ebből a tárgyból szakvizsga szerezhető. Rendelőnkben a gyökérkezelés terén nagy klinikai és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fogszakorvosok végzik a fogak endodonciai szakellátását. Magyarországon az általános fogászat mellett az erre a szakterületre specializálódott rendelők száma elenyésző.

A fogak fejlődéséhez alapvetően szükséges egy olyan ér- és ideghálózat, ami a szükséges tápanyagokat és ásványi anyagokat biztosítja. A fogak szájüregben történő megjelenését követően ennek mérete folyamatosan csökken, bizonyos védelmi funkciókat szolgálva azonban sokáig fennmarad. Amikor a fogat tartósan káros behatások érik - melynek során kórokozókkal fertőződik -, a benne kialakuló gyulladás hosszabb-rövidebb idő alatt a fogbél elhalását okozza. Ez a baktériumok számára kiváló táptalaj, ahol szaporodáshoz kedvező feltételek adottak. Később a baktériumok anyagcsere-termékeiket a gyökércsúcs körüli területre bocsájtva ott gyulladást hoznak létre. Ilyen előrehaladott esetben a fogat már gócnak tekintjük, mely hosszabb távon szív- és érrendszeri, valamint bőr- és izületi megbetegedéseket okozhat. A szakszerű ellátás ezért kiemelkedően fontos.

A gyökérkezelés gyakorlati kivitelezése
A diagnózis felállítása után RTG felvétel segítségével tájékozódunk a fog alakjáról. Az érzéstelenítést követően a fogat kofferdam segítségével izoláljuk, majd felkeressük a gyökércsatornákat és meghatározzuk azok pontos hosszát. Ez a kezelés egyik leglényegesebb lépése, mert a csatornákat teljes hosszában meg kell tisztítanunk a kórokozóktól. Korábban RTG felvétel segítségével tájékozódtunk a gyökerek hosszáról, manapság azonban precízebb mérési eredményekkel szolgál az ún. apex lokátorok használata. A gyökércsatorna tágítása során célunk a szűk csatornák feltágítása, illetve a kórokózok eltávolítása. Ez a gyökérkezelés legfontosabb része, hiszen a hosszútávú sikerességet a gyökércsatornák tisztasága határozza meg. Végül a csatornák betömése következik, mellyel célunk, hogy azokat teljes hosszukban légmentesen lezárjuk. A fogat ebben az ülésben általában ideiglenes töméssel látjuk el. A nagy gondossággal és odafigyeléssel elkészített gyökértömések prognózisa igen kedvező. Megfelelő szájhigiéné mellett a gyógyulás után hosszútávú sikerességre számíthatunk.


A gyökérkezelés során használt eszközök

Apex lokátor
Más néven elektromos gyökércsatorna-hosszmeghatározó készülék. Gyökérkezelések készítésénél a sikeresség szempontjából alapvetően fontos a gyökérhossz pontos ismerete. Ellenkező esetben a tömés rövid vagy hosszú lehet. Eredmény: gócbetség.

Ekkor a gyökérben a baktériumak szaporodnak, anyagcsere-termékeik bejutnak a véráramba. Foltos hajhullást, bőrbetegségeket, szív- és érrendszeri problémákat stb. okozhatnak. Ezért nagyon fontos a gyökeret teljes hosszában és szélességében kitöltő gyökértömés, amiben az apex lokátor nagy segítséget nyújthat.

Kofferdam
Az igazat megvallva, ez már egy száz éves találmány. Azért említjük mégis mint újdonságot, mert sajnos nagyon kevés helyen használják. A lényeg, hogy az általunk kezelt fogat egy gumilepedő segítségével maximálisan izoláljuk környezetétől. Ezáltal teljesen nyál és baktériummentesen végezhetőek a tömések, gyökérkezelések. Az amalgámtömések eltávolítása is így történik, ezáltal megelőzhető a reszelékek lenyelése, illetve az ilyenkor felszabaduló higanygőz belélegzése. Használata egyszerű, az eredmény meggyőző.PreceDent Fogászati és Endodonciai Centrum - Telefon: 20/567-69-25

Készítette: Axel-Net Kft.