Magyar
English

Szolgáltatásaink /FOGHERÉRÍTÉS

A jó megjelenés egészséges fehér fogakkal kezdődik. A szép, magabiztos mosoly ebben az évezredben szinte alapkövetelmény.

Szerencsére a fogak fehérítése manapság nagyon biztonságosan kivitelezhető. Ez egy ultrakonzervatív módszer, mellyel a fogak színét úgy változtatjuk meg, hogy a szerkezetükben semmilyen változás nem történik. Vagyis a fehérítő anyag nem oldja, marja le az elszíneződéseket, mindössze átmenetileg a fog belsejébe bejutva az ott lerakódott pigmenteket oxidálja, majd távozik onnan, anélkül, hogy maradandó károsodást okozna a fog szöveteiben.

Észrevette már, hogy szinte az összes fogorvosnak "világítanak" a fogai? Vajon miért? Talán így születtek? Természetesen nem, csupán a megfelelő módszerrel fehérítették fogaikat úgy, hogy közben nem szerették volna károsítani azokat. Vajon hogyan?

A leggyakoribb félelem a fehérítéssel kapcsotban az esetleges maradandó károsodás, gyengülés lehetősége. A fehérebb fogakra való törekvés nem csak korunkra jellemző. Korábban is próbálkoztak fehérítő eljárásokkal, melyek a teljesen eredménytenletől a rendkívül agresszívebbekig váltakoztak. Ezek általában nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ellenben a fogazatot károsították.

A megoldást végül kb. 30 évvel ezelőtt találták meg, természetesen az USA-ban. Dan Fisher gyakorló fogorvost a kislánya folyamatosan unszolta, hogy varázsolja fehérebbé a fogait. A fiatal orvost nem hagyta nyugodni lánya kérése és esténként a megoldáson törte a fejét. A hatónyag nem volt kérdéses, csak azt nem tudta, hogyan tarthatná megfelelő ideig a fogfelszínen az anyagot. Végül az álmatlan éjszakák meghozták gyümölcsüket. Egy adott személy fogaira tökéletesen illeszkedő sínbe zselé sűrűségben helyezte fel az anyagot, melyet éjszakánként viselt a páciens. Így átlagosan 8-10 éjszakai használat után átlagosan 4 árnyalatot világosodtak a fogak. Az eljárást azóta szabadalmaztatták és világszerte elterjedt a módszer.

Természetesen azóta óriási konkurenciaharc indult meg a gyorsabb, hatékonyabb fehérítő módszerekért. Manapság a legkülönbözőbb módszerek állnak rendelkezésre: lézer, ultahang, fotopolimerizációs lámpa segítségével gyorsítják a fehéredés folyamatát.

Nem kizárt, hogy ezek a módszerek egyszer hatásosak lesznek, de jelen pillanatban az ADA (American Dental Association) cikkében csak egyetlen módszert tart hatékonynak és egyben biztonságosnak: az otthoni sínes módszert 10%-os hatóanyag koncentrációval kombinálva. Íly módon az egyetlen mellékhatás egy enyhe érzékenység lehet, mely 2-3 nap után spontán megszűnik. A többi módszer jóval magasabb koncentrációval dolgozik, illetve valamilyen formában melegítik a fogat, amely káros hatással lehet a fogbél szöveteire.

Számunkra a sínes módszer igazán megbízható és csak előnyöket tartogat: bizonyítottan nem káros a fogazatra, hosszabb távú a hatása, az ára harmada a rendelői eljárásokhoz képest. Mindössze egyetlen lenyomatra van szükség, melyre a rendelőben 1-2 nap alatt elkészítjük a fogazatra tökéletesen illeszkedő sínt.PreceDent Fogászati és Endodonciai Centrum - Telefon: 20/567-69-25

Készítette: Axel-Net Kft.